A fenti videón a kétéves kisfiú segít a doktornőnek, élvezi az egészet, kiveszi a doktornő kezéből az orrszívót és magának szívja az orrát – sokan kérdeztétek, ez hogyan lehetséges?

Íme néhány praktikus tanács! Válogassatok a picikétek korának és türelmének megfelelően, és hamarosan ő is mosolyogni fog orrszívás közben.

1Előnyös lehet ez a pozíció!

Ez a pozíció a legkisebbeknek és a nagyobbaknak is előnyös. Ahogy a képen látod, ülj le a földre, vedd a lábaid közé a picit, úgy, hogy a feje legyen a combjaid között. Így stabilan tudod tartani a fejét, és ha kell (főleg az egészen apró gyerekeknél) még a kis kezeit is rögzítheted a lábaddal. Tedd a kicsi karjait a combjaid alá, puhán, és biztonságosan tudod tartani.

Ennek rengeteg előnye van.:
– Egymagad is el tudod végezni az orrszívást, mert nem kell a babával birkózni.
– A combjaiddal stabilan tudod támasztani a fejét, nem mozdul el, így elkerülhetitek a sérülést.
– Mindkét kezed szabad, így gond nélkül tudod adagolni az orrspray-t. Közben nyugtathatod, simogathatod a picikét.
– Nem az arcodat látja, amint éppen küzdesz, hogy az utolsó csepp váladékot is kiszívd! Gondoltál már arra, hogy az ijedtsége esetleg a te ijedtségedet tükrözi vissza? Beszélj hozzá megnyugtató hangon, és adj a kezébe valamit!
– És a bónusz! Amíg a kis feje a combjaid között van, a lábaddal befogod a fülét, így kevésbé hangosan hallja a porszívót!

2Szerettesd meg vele a porszívót!

Ha már a porszívó bekapcsolásakor összerezzen, adj a porszívónak valamilyen kedves nevet. Mondd el, hogy minden kisgyerek ezt használja. Magyarázd el kedvesen, akár egy mesébe, történetbe szőve, hogy mire jó.

3Add a kezébe az irányítást!

Érezze, hogy valóban érte történnek a dolgok és nem ellene. Engedd, hogy ő kapcsolja be a porszívót és kézbe vegye az orrszívót! Hagyd, hogy kipróbálja, először a kezecskéjén, aztán az orrában. A szerepjáték is segíthet, szívjátok ki együtt a babája vagy macija orrát. Közben magyarázz sokat, próbáld elérni, hogy tetsszen neki.

4Engedd játszani!

Mutasd meg neki az orrspray-t, fújjál egyet kettőt a levegőbe, hadd csodálja meg, ahogy kijön a permet. Ha tetszik neki, engedd, hogy ő is kipróbálja.

5A sikerélmény segíteni fog

Kérd meg, hogy segítsen neked! Tartsa ő az orrspray-t, az orrát is szívhatja, és biztosan örülni fog, ha megbízod azzal, hogy orrszívás után ő kapcsolja le a porszívót.

6Dicsérd meg!

Az orrszívás végeztével dicsérd meg, ha ügyes volt. Akkor is, ha nem annyira, de ügyesebb, mint legutóbb!

A megosztás törődés