Ősszel oviba megy a gyereked és még nem szobatiszta? Ne aggódj! Mondunk pár tippet, amelyek segítségével akár néhány nap alatt leszokhat a pelenkáról. Aki segít ebben, Kriston Andrea, egészségtanár.

 

Kriston Andrea, babadoktor
Szakértő: Kriston Andrea, egészségtanár

A mielőbbi siker érdekében érdemes követni néhány alapszabályt. Íme:

 

1. Engedd, hogy érezze!

A gyerekek sokkal előbb érettek a szobatisztaságra, mint ahogy szoktatni kezdjük hozzá őket. Már újszülött korban is el lehet kezdeni az úgynevezett testérzékelés fokozását. Mondjuk, ha pelenkázás közben pisil a gyereked, nem kell azonnal kihúzni alóla a nedves pelenkát, vagy alátétet. Hagyd rajta egy kicsit, hogy érezze a nedvességet. Később ezt az érzést össze tudja kötni – ahogy a szakemberek mondják – az ürítéssel.

Tudni kell, hogy a papírpelenkák késleltethetik a szobatisztaságot. A mai, jó nedvszívó papírpelenkák ugyanis fokozzák a gyerek komfortérzetét. Kényelmes neki, le se akarja venni. A textilpelenkára való átállás elősegítheti a pelus elhagyását.

 

2. „Pisil a babuci!”

A testérzékelés fokozása mellett fontos a szavakkal való megerősítés is. Vagyis amikor pisil, tudatosítsd benne, hogy ez a pisilés, ami nagyon jó dolog, mert megkönnyebbül tőle. A gyermek mindig jelzi, ha készül valamire. Ha, például, játék közben elmélázik, befelé tekint, akkor nemsokára lesz valami a pelusban. Percekig is eltarthat, mire megszületik az eredmény, így van időd lehúzni róla a pelenkát és ráültetni a bilire, vagy éppen a WC-re.

 

3. „Várj! Hozom a bilit!”

Fontos a kontroll megtapasztalása. Mikor észleled, hogy gyerkőcöd elmélázik, szólj neki, hogy várjon egy kicsit, tartsa vissza, amíg hozod a bilit. Ez is pozitív megerősítés a gyereknek, hiszen tudatosítja benne, hogy ha akarja, vissza tudja tartani a pisilést, vagyis birtokolja a visszatartás képességét.

 

4. Hagyd, hogy tanuljon tőled!

Hagyd, hogy utánad menjen a WC-re! Ez is a tanulás része. Célravezető, ha mindent elmondasz a gyereknek, hogy mit miért, és milyen sorrendben csinálsz. Sokat fog tanulni belőle.

 

5. Ne ronts a helyzeten!

A leggyakoribb szülői hiba, ha teljesítmény-centrikussá válik a szobatisztaság kérdése, mert szorongást vált ki a gyerekben. Ezt jelzi például, ha a gyerek eljátssza az időt, befolyik az eleje a bugyiba; stresszesen szaladgál a WC-re; nem mer üríteni mások előtt, vagy visszatartja a vizeletet, székletet. Ne szidd, és ne jutalmazd túl ez ügyben. Bármilyen furcsán hangzik is, mindkettő szorongást vált ki gyerekben. A túlzott jutalmazás azért nem javasolt, mert nem a baba saját vágyából alakul ki a szobatisztaság. A teljesítmény a külvilágnak szól, és nem a gyerek örömét erősíti.

 

Ne ess kétségbe, ha ősszel oviba megy a gyerkőc és még pelusos. A hátralevő idő elég lehet, hogy szobatiszta legyen. Ha lehetséges, legyen minél többet ruha nélkül. Figyeld a tekintetét. Ha elmélázik hamarosan produkálni fog. Ha pisil, tudatosítsd benne, hogy mi az, ami végigfolyik a lábain és, hogy ez jó dolog. Játékosan is megközelítheted a témát. Például rajzolj egy kört a homokba, hogy oda pisiljen. A lényeg, hogy ne stresszeld magad, és ez által a csöppséget se. Az oviba készülő korosztály, akár néhány nap alatt is szobatiszta lehet.