Összeszedtük a legszükségesebb információkat a babaúszással kapcsolatban. Mikor kezdjétek a babaúszást? Hogyan gyakoroljatok otthon a kádban? Hány hónapos kortól viheted strandra? Hogyan szoktathatod vízhez te magad a babádat játékosan?

MIT FEJLESZT A BABAÚSZÁS?
Vázizmok: Az úszás a baba minden izmát megmozgatja. Fejlődnek egyrészt a testfelszíni izmok, a nyak, a váll, a kar, a láb és a has izmai, ugyanakkor a mélyizmok is, például a gerincoszlopot tartó hátizmok. Úszással az olyan születéskori eltérések, mint a ferdenyak is jól korrigálhatók.
Légzőizmok: Az úszás az egyetlen olyan sport, amely légzésszabályozással jár. Ennek rengeteg előnye van. Fejlődnek a baba légzőizmai és a tüdőhörgők. Több oxigén jut a szervekbe, például az agyba is.
Mozgáskoordináció: A vízben sokkal szabadabban mozog a baba, mint a szárazföldön. Olyan bonyolult mozgásokat végezhet, amelyeket a szárazföldön a gravitáció miatt képtelen lenne. A babaúszásra járó babák jellemzően gyorsabban tanulnak meg forogni, kúszni és mászni.
Vérkeringés: A rendszeresen, heti két alkalommal végzett babaúszás hatására a babák egyre edzettebbek lesznek, javul a vérkeringésük és az ellenálló képességük. Általános tapasztalat, hogy nehezebben fáradnak el és ritkábban lesznek betegek.
Egyensúlyérzék: A víz állandóan változó közeg. A vízben való mozgásnál észrevétlenül javul a babák egyensúlyérzéke. A jobb és bal agyféltekét is használniuk kell.
Tanulási képesség: A vízben való szabad mozgás lehetőséget ad a gyors fejlődésre, a baba újabb és újabb feladatokat képes megoldani, egyre ügyesebb lesz. Megtanulja, hogy képes tanulni és cselekedni. Élvezni fogja a fejlődést, hiszen akarja a vele együtt járó örömet és sikereket.
[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=hFlnGo4Gh_4″ title=”EZT MÁR LÁTTAD? | Játékos feladatok strandra” css=”.vc_custom_1467622611747{margin-right: 0px !important;margin-left: 0px !important;border-right-width: 0px !important;border-left-width: 0px !important;padding-top: 30px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 30px !important;padding-left: 0px !important;background-color: #4db2ec !important;border-radius: 30px !important;}”]
BABAÚSZÁSRA MENTEK? ÍGY KÉSZÜLHETTEK OTTHON 
Egyszerű, otthon végezhető gyakorlattal készítheted fel a babádat az úszásra. Ha leesett a köldökcsonk, neki is állhattok. A gyakorlat egyszerű. Az esti fürdetésnél csurgass végig az arcán egy kis pohár vizet. A baba a karodon fekszik hason, a homlokától folyasd a vizet lassan lefelé. A baba veleszületett reflexe, hogy ha víz éri az arcát, visszatartja a lélegzetét. Két-három hónapos korig még csak meg sem lepődik. Ezt nevezzük búvárreflexnek. Ha időben elkezdtek gyakorolni, a reflex segítségével a babád zökkenőmentesen tanulja meg visszatartani a lélegzetét. Gyakoroljatok minden fürdetésnél. Bármikor is kezdi el az úszást, ez az otthon végzett gyakorlás sokat fog neki segíteni. Élmény lesz neki a vízben lenni.
IDEÁLIS KEZDÉS: 3 ÉS 6 HÓNAPOS KOR KÖZÖTT
Minél közelebb van a baba a pocakban tapasztalt vízélményhez, annál könnyebben merül. Természetesen 6 hónapos kor után is megtanulja visszatartani a lélegzetét, de gyakorolni már fokozott óvatossággal és türelemmel kell. Nagyobb babánál eleinte csak a vizes tenyeredet húzd végig az arcán. Ha ez már megy, jöhet a locsolás.

babaúszás