Szakértő: dr. Biró Ede, gyermeksebész, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

Tévhitek tucatjai bizonytalanítják el a szülőket a fitymaszűkülettel kapcsolatban. Dr. Biró Ede gyermeksebész szerint a legnagyobb baj az, hogy valójában nem tudjuk mi kóros és mi természetes. Tanácsai nélkülözhetetlen útmutatót jelentenek a fiús szülőknek.

Születéskor minden kisfiú fitymája szűk és le van tapadva?

 

Kezdjük azzal a megnyugtató ténnyel, hogy nagyon ritka a veleszületett probléma. Teljesen természetes állapot, hogy a kisfiúk fitymája születéskor szűk, és az is normális, ha – orvosi kifejezéssel élve – a fityma le van tapadva, egyszerűbben fogalmazva a fityma bőre össze van nőve az alatta lévő makkal. Ez az egészséges, élettani állapot lassan és fokozatosan szűnik meg, több év alatt. Még egy három-négy éves kisgyermek szüleinek sem kell aggódniuk az miatt, hogy a gyerek fitymája nem húzható hátra.

A lenti képgalériában egy teljesen egészséges kétéves kisfiú hímvesszője látható. A fityma bőre szűk, éppen csak a húgycsőnyílás felett nyitott. A bőr alsó rétege, a nem látható részeken nagy valószínűséggel le is van tapadva, vagyis össze van nőve a makkal. Kétéves korban ez teljesen egészséges állapot.

 

A fiús szülők 99 százaléka teljesen feleslegesen aggódik a fitymaszűkület miatt

Ezért ne feszegesd a bőrt!

Meglepő tény, de sok gyereknél éppen a fitymaszűkülettől való szülői aggodalom vezet a problémához. Ha az aggódó szülő (vagy régebbi szokásnak megfelelően az orvos) feszegeti, hátraerőlteti a fitymát, könnyen berepedést okozhat. A seb itt is, mint bárhol máshol a testen, heggel gyógyul. A fityma elveszti rugalmasságát és nem képes tágulni. A végeredmény az úgynevezett „szerzett fitymaszűkület”, amit sajnos sok esetben műteni kell.

Éppen ezért óvatosan tisztogasd a gyerek fütyijét, amíg nem tudja magának mosni. Soha ne erőltesd, feszegesd erőszakosan a fitymát, nem fájhat a gyereknek! Éppen elég ott és addig megmosni, ameddig a bőr engedi.

babadoktor_fitymaszukulet

Ijesztő, de normális átmeneti állapotok

3+Három éves korra a legtöbb kisfiú fitymája spontán feltágul és a makkal való összetapadását is részben vagy teljesen megoldja a természet. Ez egy lassú folyamat, ne aggódj a köztes állapotok miatt. Amikor a fityma feltágul, láthatóvá válik a makk, és nagyon gyakran az is, hogy a fitymabőr alsó rétege még mindig rá van tapadva a makkra.

Biró doktor fotón mutatja. Ijesztőnek tűnhet, de teljesen normális. Ilyenkor sem szabad feszegetni a bőrt.

 

Még 3 éves korban sem műtik!

Ha hároméves kor után is szűk a gyerek fitymája és le van tapadva, még mindig bőven van időtök, hogy a problémát orvosi beavatkozás nélkül megoldjátok. Korábban 3 éves kor volt a felső határ, ezután már művileg választották le a szűk illetve letapadt fitymát. A gyakorlat azonban sokat változott, jóval türelmesebb lett az orvostudomány. Biró doktor azt mondja, világszerte egyre elterjedtebb, hogy öt-hat éves korig várnak és csak utána oldják meg sebészileg. A klinikán ők is eszerint járnak el. Ennek köszönhetően ma már ritkábban műtenek gyereket fitymaszűkülettel.

! Hároméves kor felett az orvosok elsőként a kíméletes fitymatornáztatást javasolják: az esti fürdésnél próbáld meg óvatosan hátrahúzni kisfiad fitymabőrét, vagy mutasd meg a fiadnak hogyan csinálja. Háromévesen már nagy valószínűséggel közreműködik, ha instruálod, és saját magának biztosan nem okoz fájdalmat, sérülést. Az orvos kiegészítésként általában kenőcsös kúrát is javasol, amely segít feltágítani, rugalmasabbá tenni a fitymabőrt.

Vidd orvoshoz, ha fitymagyulladás jeleit tapasztalod, például ha a fityma feltűnően piros, duzzadt, érintésre fájdalmas, esetleg váladékozik. A kezeletlen fitymagyulladás is okozhat hegeket, összenövéseket és Ennek következtében – Az ORVOSok úgy mondják – következményes fitymaszűkületet.