NÉZD VIDEÓN, VAGY OLVASD EL A CIKKET!

babadoktor, babadoktor.hu, Bertalan Regina logopédus

Szakértő: Bertalan Regina, logopédus

A tévén és az interneten rengeteg beszédet hallanak a gyerekek, mégis egyre később tanulnak meg beszélni, és egyre több gondjuk van a beszéddel. Olyan sok a beszédhibás gyerek, hogy a szakszolgálatok alig győzik ellátni őket… Ne aggódj! A tévét nem kell kidobni! Néhány egyszerű trükk és a gyerek beszéde fejlődni fog! Használható, praktikus tanácsokat adunk beszédtanuláshoz!

 

Tudtad, hogy szájról olvas?

 

beszedhiba, babadoktor.hu, babadoktor

Mást lát, mást hall!

A legnagyobb baj tévével, hogy a gyerek ugyan hallja a beszédet, de nem látja, hogyan kell képezni a hangokat. A filmek többsége és a rajzfilmek is mind szinkronizáltak, a figurák szája másképp mozog, mint ahogy azt a gyerek hallja. Ez okozza a zavart. Hogy megtanulhassa a hangképzést, követnie kellene a beszélő szájmozgását, enélkül nem tud megindulni a beszédfejlődés.

Mivel az artikuláció más, mint amit a gyermek a fülével hall, nagyon nehéz neki elsajátítania a saját anyanyelve beszédhangjait.

 

Fontos! Lássa a szádat!

A megoldás egyszerű, fordulj hozzá, hogy láthassa a szádat, és beszélj vele minél többet szemtől szembe. Próbáld ki, bámulni fogja a szádat! Hamar észre fogod venni a javulást!

Segíteni fog az éneklés!

 

enek

A legjobb, ha énekelsz! Olyan ez a gyereknek, mintha lassítva nézné a beszédet. Figyeld meg, ha énekelsz, az artikulációd is erőteljesebb. A gyerek így könnyebben ellesi a hangképzést, és szívesen bekapcsolódik.

Akkor is énekeljen minden anyuka, ha úgy érzi, hogy hamisan énekel, vagy nem szépen énekel!

 

Háttérzaj? Iktasd ki!

 

Legyen csend, mert ha zajban beszélgettek, a gyerek nem hallja jól a magas hangokat! Ha keveri az sz-t, a z-t és a c-t, vagy nem tudja kimondani ezeket, azonnal iktasd ki a háttérzajt!

Ne menjen a tévé a háttérben, ne szóljon zene, kapcsold ki a hangos háztartási gépeket, és jusson eszedbe, hogy az autó sem ideális helyszín a beszélgetésekre!  

 

Vegyél korához illő könyveket!

 

Fontos, hogy neki való könyvet válassz! Kezdd egy ilyennel! Csak képek vannak benne.

kepeskonyv

Ideális szótanuláshoz. Olyan gyerekeknek való, akik éppen elkezdtek szavakat mondani. Kérdezi a gyerek, hogy „mi ez?”, „mi ez?”, és nekünk válaszolni kell!

 

Aztán jöhetnek a szöveges könyvek: egy képhez tartozik egy mondat.

Szerezd be, ha a gyerek már rövid mondatokat mond! Ezt megérti, tudja követni, élvezi, és várja az ismétlést!

 

Később a bonyolultabbak, de itt se legyen túl sok szöveg, mert beszédtanuláskor nem a mennyiség, hanem az ismétlés a lényeg.

szoveges_bony

3-4 éves kor körüli gyerekeknek!

 

Tévézik? Nézze a kedvencét!

 

babadoktor.hu, babadoktor

Ha tévézik a gyerek, ne a mesecsatornákat nézze, inkább a kedvencét dvd-n! Az ismétlés itt is segíti a beszédfejlődést.

A mesecsatornákon futó rajzfilmek nem elég egyszerűek, túl gyorsan váltanak a képek, túl bonyolult a történet, nehezen követhető. De ha van kedvenc DVD-je, például a kisvakondos DVD, és azt sokszor szereti megnézni, az nagyon jó.  

 

Válassz fiús témát!

 

A fiúkhoz több türelem kell. Ők jellemzően később kezdenek el beszélni, átlagosan fél évvel maradnak le a lányokhoz képest. Másképp fejlődik az agyuk a hormonok miatt. A tesztoszteron férfihormon hatására a fiúknál nem a beszédért felelős bal, hanem a jobb agyfélteke fejlődik jobban ebben a korban.

Ezért van az, hogy a férfiak a térérzékelésben, a tájékozódásban, a mentális, térbeli forgatásban jobbak, mint a nők.  

Mivel a fiúkat nehezebb rávenni a beszélgetésre, a szakértő azt javasolja, hogy válassz fiús témát.

A fiúk az autókról, járművekről, technikai dolgokról, szerelésről szívesen beszélnek. 

 

A hibákat észrevétlenül javítsd!

00084

Végül, ha valamit hibásan mond a gyerek – észrevétlenül javítsd ki, és semmiképpen ne így:

„Ezt most nem jól mondtad, mondd inkább így!”, „Vegyél egy nagy levegőt és mondd még egyszer!”

Azzal segítesz neki, ha megismétled helyesen.

Ha például azt mondja egy kisgyermek, hogy „Még kér alma!”, akkor az anyukája azt mondja: „Kérsz még almát? De jó! Kérsz még almát! Adok még egy almát!”

 

Ha nem tapasztalsz gyors javulást, vidd el logopédushoz! A beszédhibának szervi okai is lehetnek, például, hogy nem jól hall a gyerek.

A megosztás törődés