Komoly születési rendellenességeket lehet megelőzni pár egyszerű életvezetési szabály betartásával, amire okvetlenül figyelned kell. Tudományos tényeken alapulnak a tanácsok! Ne mérlegelj, cselekedj!

ElőzőKövetkező

11 Hozd magad formába!

Kutatások kimutatták, hogy a túlsúlyos hölgyek babáinál gyakoribb a születési rendellenesség. Kezdj el egészségesen táplálkozni és sportolni.

Ideális időpont: Legjobb ha már 1 évvel a tervezett teherbeesés előtt elkezdesz odafigyelni az étkezésre és beiktatsz az életedbe valamilyen testmozgást – de természetesen akkor se késő, ha már dolgoztok a babaprojekten. Fontos, hogy ne hirtelen akarj lefogyni, az egészséges súlycsökkenéshez idő kell! Válts egy egészségesebb és aktívabb életmódra, és a fogyás magától beindul.

 

1. Hozd magad formába!

22 Tedd le a cigarettát!Ha babát szeretnél tedd le a cigarettát és a partneredet is vedd rá, hogy hagyja abba a dohányzást. A legújabb kutatások szerint azok a babák, akik a méhben dohányfüstnek vannak kitéve (vagy azért mert az anyukájuk dohányzik, vagy mert másvalaki szív cigarettát a családban) csecsemőkorukban nagyobb valószínűséggel lesznek hasfájósak, később pedig hajlamosabbak a figyelemhiányos hiperaktivitásra (ADHD) és az agresszív viselkedésre.  A terhesség alatti dohányzás megduplázza a megduplázza a méhen kívüli terhesség esélyét és nagyobb valószínűséggel születik a baba alacsony testsúllyal.

Ideális időpont: 8-10 hónappal a teherbeesés előtt tedd le a cigarettát – vagy olyan hamar ahogyan csak lehetséges.

2. Tedd le a cigarettát!

33 Konzultálj az orvosoddal!

Mielőtt terhességet, esetleg újabb terhességet vállalsz, keresd fel az orvosodat.

  1. Jó, ha már a terhesség előtt kiderül, hogy van-e valamilyen krónikus betegséged, például diabétesz vagy magas vérnyomás. Az orvos segít kidolgozni egy terved a kezelésére.
  2. Vizsgáltasd ki, hogy van-e valamilyen szexuális úton terjedő betegséged (például HPV, ha az orvos ezt ajánlja)
  3. Jó, ha minél előbb kiderül, védett vagy-e például a rubeola, vagy a bárányhimlő kórokozóival szemben, mert ha nem és éppen a terhesség ideje alatt kapod el, a babánál születési rendellenességet okozhat. Ütemezd be a védőoltásokat!
  4. Tudd meg, hogy a gyógyszerek, amelyeket szedsz, biztonságosan szedhetők-e terhesség alatt.

Ideális időpont: 7 hónappal a teherbeesés előtt. Ez elegendő idő a krónikus betegségek kezelésére, az orvos az állapotodat a terhesség alatt is kontroll alatt tartja. Ha pedig oltásokat kell kapnod, még a teherbeesés előtt ki tud alakulni a védettség.

3. Konzultálj az orvosoddal!

44 Menj el fogorvoshoz!

A fogszuvasodás és a fogíny fertőzése árthat a magzatnak, ezért győződj meg róla, hogy egészségesek a fogaid és a fogínyed is jó állapotban van. A fogágybetegséget okozó baktériumok átjuthatnak a méhlepényen, burokrepedést és ennek következtében koraszülést okozhatnak.

Ideális időpont: 5 hónappal a teherbeesés előtt – így jut bőven idő az esetleges gyógyszeres kezelésekre, fogorvosi beavatkozásokra.

4. Menj el fogorvoshoz!

55 Hagyd abba a fogamzásgátlót!


A szervezetednek idő kell ahhoz, hogy megtisztuljon a fogamzásgátló tablettával bevitt többlethormontól. A fogamzásgátlás ideje alatt a vérzést a tabletták szabályozzák, nincsen peteérés. Mielőtt belekezdenétek a babaprojektbe, érdemes megvárni, hogy helyreálljon a természetes havi ciklusod. Idő kell ahhoz, hogy a méhnyálkahártya újra kellőképpen megvastagodjon. Ha kivárod, könnyebben tud beágyazódni az embrió.

Ideális időpont: 3 hónappal a tervezett terhesség előtt hagyd abba a fogamzásgátló szedését.

5. Hagyd abba a fogamzásgátlót!

66 Szedj terhesvitamint!

Már a terhesség előtt kezd el szedni a terhesvitamint – természetesen folsavval. A folsav csökkenti a veszélyét annak, hogy a magzatban idegcsőelzáródás alakuljon ki. Fontos a B6 vitamin, éppen ezért ezt a legtöbb terhesvitamin tartalmazza, segít csökkenteni az első hetekre jellemző reggeli rosszulléteket. Plusz bónusz, hogy a terhesvitaminban található cink javítja a fogamzóképességet.

Ideális időpont: 2 hónappal a tervezett terhesség előtt – de persze lehet korábban is -, így mire teherbe esel a szervezeted fel lesz töltve a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

6. Szedj terhesvitamint!

77 Kerüld az alkoholt!

Ne fogyassz alkoholt, hagyd ki azt a bizonyos egy pohár bort is – ha a terhesség alatt alkoholt iszol, megnő a kockázata annak, hogy a baba valamilyen rendellenességgel születik. Az alkohol bejut a magzat szervezetébe, és csökkenti az agysejtek számát.

Ideális időpont: amint elkezdtek próbálkozni.

7. Kerüld az alkoholt!
ElőzőKövetkező