Garantáltan másképp állsz majd a napozáshoz, ha megtudod, mit mond Tóth Zoltán meteorológus, légkörfizikus az ultraibolya, vagy közismertebb nevén UV-sugárzásról. Érthetően magyarázza el, miért káros a déli órákban, 11 és 15 óra között napfürdőzni, az érvei előtt valószínűleg a legelvakultabb napimádók is meg fognak hajolni. (Az Országos Meteorológiai Szolgálat videóját megnézheted itt →)

 

Összefoglalva:

Az ultraibolya sugárzás elektromágneses sugárzás, ugyanúgy mint a röntgen, a fény, vagy a mikrohullám. Tulajdonképpen mind ugyanannak a jelenségnek a különböző hullámhosszúságú részei. Ahogy az ábrán látod, az ultraibolya sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás.

 

Tóth Zoltán légkörfizikus, meteorológus: „Az UV a röntgensugárzás testvére”

 

Az UV-sugárzásnak leginkább a bőr és szem van kitéve. Az UV-sugárzás nagy dózisban azért káros, mert roncsolja a DNS-t (a DNS-molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, így okozhat bőrrákot.)

Tóth Zoltán azt mondja, hogy az UV-sugárzás éppen úgy halmozódik fel a szervezetben mint a hullámhosszát tekintve vele szomszédos röntgensugárzás. Közismert tény a röntgensugárzással kapcsolatban, hogy lehetőleg kerülni kell, mert felhalmozódik a szervezetben és károsíthatja. Ugyanígy hat a szervezetre az évek alatt összegyűjtött UV-dózis.

 

Tudtad, hogy a baba bőre körülbelül 5x vékonyabb mint a felnőtteké, és hogy nagyobb az áteresztő képessége, ezért sokkal védtelenebb a káros hatásokkal szemben? 6 hónapos korig ne vidd napra, maradj vele árnyékban, védd ruhával a bőrét! Bármit kensz rá, az a bőr mélyebb rétegeibe kerül, mint egy felnőttnél, ezért egy éves korig a naptej sem javasolt.

A térkép mellé jó ha tudod! ↓

UV-térkép szombatra
forrás: met.hu

Nélkülözhetetlen információk az UV-térkép értelmezéséhez és a hatásos napvédelemhez:

1. Vésd az eszedbe, hogy a napfürdőzés egy új keletű divathóbort. Még az állatok is kerülik a tűző napsütést, ahogy ezt régebben az emberek is tették.

2. Figyeld a napi UV-előrejelzést. Ne várd a pirosat! Ha narancssárga jelzést látsz, 7-es, 8-as erősségű UV-sugárzást, ne legyints, Magyarországon és a környékén ez az UV-szint a lehető legerősebb!

3. Ne felejtsd a te bőröd a közép-európai viszonyokhoz van szokva. Ha délebbre utazol, jóval erősebb védelemre van szükséged! A te bőröd az extrém erősségű UV-re védtelenebb, mint a helyiek bőre. A fürdőzést napozást hagyd a délelőtti, délutáni órákra! Délben védd magad ruhával, kalappal, keresd az árnyékot, és használj magas faktorszámú UV-szűrős naptejet.

4. A vízfelületek, a homok és a hó visszaverik az UV-sugarakat, ilyen helyeken sokkal több UV-sugárzás éri a szervezetedet. A magas hegyekben is vigyázni kell az UV-vel!

5. Hűsíti a bőrödet, de nem véd meg az UV-sugárzástól sem az ha vízben vagy, sem az, ha fúj a szél.

6. Nyáron is védd a testedet hosszú ujjú ruhával és kalappal! Furcsán hangzik, de egy hosszú ujjú fehér pólóban, amelyik visszaveri a fényt (és az UV nagy részét) kevésbé lesz meleged, mintha közvetlenül égeti a bőrödet. Gyereknek már UV-szűrős, hosszú ujjú fürdőruhák is kaphatók.

7. Védd a szemedet napszemüveggel! A legkisebbeknek is vannak már szuper babanapszemüvegek.

8. A napsugárzásnak természetesen vannak jótékony hatásai is a szervezetre, hiszen elősegíti a csontképződést, D-vitamin-képződést, de ehhez nem kell délben a napon égetned magadat. Árnyékban, illetve a délelőtti, délutáni órákban is begyűjtesz annyit, amennyire a testednek szüksége van.