Már pár naposan ismerkedhet a baba a könyvekkel, természetesen mindig neki való könyv kell. Mutatjuk, hogy melyik korban, milyen könyvet válassz a gyereknek.

 

0–3 HÓNAP| Fekete-fehér könyvek

babaszemmel_fekete_feherA legapróbbaknak is élményt jelentenek a speciális fekete-fehér könyvek. A babák a születést követően néhány hónapig még életlenül látnak, ezért fontosak az erősen kontrasztos képek, amelyek számukra is jól kivehetőek. Mutasd neki, beszélj róla, élvezni fogja.

3–12 HÓNAP | Versek , ölbeli játékok

Kerekito3Az első évben fontosak a mondókák és a versek. Ezeket a ritmusuk, dallamosságuk miatt imádják a gyerekek. Ha már stabilan ül, vedd az öledbe, mondj neki mondókát, babusgasd és játssz vele. Kifejezetten ölbeli játékokhoz is vannak könyvek. Ez lesz a kedvence.

1 ÉV | Lapozók, böngészők

Zengo_ABCEgy éves kortól jöhetnek a vastaglapos könyvek. Nézegethetitek együtt, vagy add a kezébe, hogy egyedül is elmélyedhessen benne. Ebben az időszakban a lapozók, a leporellók, a néhány oldalas ismeretterjesztő könyvek és a szókincsfejlesztő böngészők adják a legtöbbet a gyereknek. 1 éves korra a baba kézügyessége, szem-kéz koordinációja sokat fejlődik, ezért sokat pakol, szerel. Ekkorra érik meg a kiszedhető alkatrészes, nyitható ablakos hab és papír könyvek használatára.

2 ÉV | Olvasókönyvek

Kivancsi-kutyus-es-a-lepes-mezKét éves kortól ajánlottak a valódi olvasókönyvek. Kezdetben nagy képekkel és rövid szövegekkel. A gyerek ezt könnyen megérti, megjegyzi és várja az ismétlést. A saját világa egyre jobban érdekli, ezért hasznosak lehetnek a napi tapasztalatokat, feszültségeket modellező szerepjáték könyvek is. Még nem érti az ok-okozati összefüggéseket és időben sem tájékozódik, ezért ne akarj neki hosszabb, összetettebb meséket mesélni, mert kedvét veszti.

Tudtad?

Napi 15-20 perc meséléssel, olvasással, mondókázással a gyereked másfél-két év előnyre tehet szert a kortársaihoz képest mire iskolába kerül. Az olvasás azon túl, hogy rengeteg hasznos ismeretet közvetít, fejleszti a memóriát, a képzelőerőt, a kreativitást és az érzelmi gazdagságot is.