Mutatjuk, hogyan óvhatod meg a gyermeked egészségét!

Itthon nem védik úgy a gyerekek életét mint külföldön! Azonnal cselekedj! Ne várj a szabályozásra! 

Természetesen, ahogy a riportban is benne van, speciális ülés kell! Ne fordítsd hátra az arra nem alkalmas ülésedet! Érdeklődj a legközelebbi kereskedésben, milyen autóba, milyen ülést szerelhetsz, és meddig használhatja a gyerek!

Tévedés, hogy nagy hely kell hozzá!

Opel Corsa 1993

Egy ilyen 1993-as Opel Corsa-ba is beszerelhető 0-4 év közötti gyereknek való hátrafelé beköthető ülés.

 

A te autódba vajon befér?

1 perc alatt kiderül! Teszteld az egyik legismertebb gyártó oldalán! Meg kell adnod az autó típusát, márkáját és évjáratát, a rendszer automatikusan felkínálja a beszerelhető gyermeküléseket!

Egy kis segítség az angolhoz!
Rearward facing = hátrafelé beköthető
Forward facing = arccal előre beköthető

 

A Kossuth Rádió 2015. március 14-én foglalkozott a témával. Hallgassátok meg Garam Katalin, svédországi tudósító összeállítását. Elmondja, miért a svédeknél sérül meg a világon a legkevesebb gyerek autóbalesetben.

 

A rádióriportban Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) baleset-megelőzési osztályának vezetője is megszólal. Arról beszél, hogy 2014-ben Magyarországon 10 gyerek halt meg autóban ülve, 2013-ban 18, 2012-ben 20, 2011-ben 12. A számok jellemzően 10 és 20 között mozognak minden évben. Az osztályvezető úgy értékeli, hogy „viszonylag jó helyzet alakult ki Magyarországon”. Svédországban közben nullához közelítenek a számok. Évente 1-2 gyerek sérül meg súlyosan autóban, és elvétve fordul elő gyermek halálával végződő autóbaleset. (A két ország népessége hasonló. Magyarország: 9,9 millió, Svédország: 9,6 millió) 

 

Háttal 5x biztonságosabb

(A Volvo és Folksam által végzett kutatás eredményeinek összefoglalója)

 

A frontális balesetnek nagyobb a valószínűsége, és frontális balesetben durvább erők hatnak.

gyermekülés, babaülés
Ütközés gyakorisága a különböző irányokból
Soha nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan éri baleset az embert, érdemes ezért a lehető legrosszabb eshetőséggel számolni: a frontális ütközéssel. A frontális balesetek gyakoribbak és ilyenkor nagyobb erők hatnak. A legjobb módja a védelemnek ebben az esetben a hátrafelé beköthető ülés.

 

Hátrafelé beköthető ülésben frontális ütközéskor sokkal kisebb terhelés éri a nyakat.

 

gyerekülés, babaülés
A nyakra ható erők kilóban
Ha túl nagy erő hat a gyerek nyakizmaira a következmények katasztrofálisak lehetnek. Hátrafelé ültetéskor nagymértékben csökken a nyakat érő megterhelés. Frontális ütközéskor 50 km/órás sebességnél, 15 kilós gyerek esetében a következő erők hatnak a nyakra:
  • ha arccal előre ül 180-220 kg-nak megfelelő terhelés éri a nyakat
  • ha hátrafelé ül ez a terhelés 40-60 kilogramm közé csökken.
gyerekülés, babaülés, előre, hátrafelé, arccal előre, menetirányban
Többszörös terhelés éri a nyakat

 

 

Ráadásképpen a hátrafelé beköthető gyermekülés ütközéskor megvédi a gyereket a berepülő szilánkoktól.

 

A gyerek feje nagy, a teljes testsúlyának 25%-át teszi ki.

 

A gyerek teste nem kicsinyített mása a felnőtt ember testének. Fontos észrevenni, hogy a gyerek nem te vagy kicsiben. A leglényegesebb különbség a fej mérete. Az öt hónapos gyerek feje a testsúlyának 25 százalékát teszi ki, egy felnőtt ember esetében a fej már csak a testsúly 6 százalékát adja.

A kutatások azt mutatják, hogy a hátrafelé ültetés ötször biztonságosabb mint az arccal előre ültetés.

 

Független kutatások – amelyeket a Volvo és a Folksam végzett valódi balesetekkel -, kimutatták, hogy a gyerekeknek 4 éves korukig ötször nagyobb esélyük van, hogy túléljenek és/vagy elkerüljenek egy súlyos sérülést, ha hátrafelé ülnek az autóban, mintha arccal előre ülnek. A Volvo 13 000 balesetet vizsgált, a balesetelemzések kimutatták, hogy azok közül a gyerekek közül, akik menetiránynak háttal ültek az autóban mindössze 8 százalék sérült meg és szorult orvosi ellátásra a 0-4 év közötti korcsoportban. Ezzel szemben az arccal előre ülő gyerekek közül 40 százalék sérült meg és szorult orvosi ellátásra ugyanabban a korcsoportban.

 

  • Hátrafelé 8%
  • Arccal előre 40%

A szabályozás (hiánya) összefügg a sérülések számával 

 

Svédországban 2 éves korukig kötelezően menetiránynak háttal ülnek a gyerekek, a boltokban nem is lehet kapni arccal előre beköthető üléseket. Németországban (Magyarországhoz hasonlóan) a szülők többsége már 1 éves kor körül megfordítja, és arccal előrefelé köti be a gyereket.
hátrafelé ültetés, gyerekülés, babaülés, babahordozó
A balesetben utasként sérült gyerekek száma Svédországban és Németországban az életkor függvényében

 

 

 

Töréstesztek

 

Hátrafelé és arccal előre beköthető üléseket teszteltek frontális ütközésben. A videók egy részén jól látszik az ütközés teljes folyamata.

* A babadoktor videója „Döbbenetes hiba a KRESZ-ben! Életveszélyben a gyerekek!” 3. volt a YouTube magyarországi toplistáján 2015. február 27. és március 20. között.