Erre figyelj fürdetéskor!

Nem kötelező minden nap fürdeni!

Ha fürdetsz, legtöbbször elegendő csak vizet használni, mert a fürdetőszerek, még a legkímélőbbek is, szárítják a baba érzékeny bőrét.

A víz ne legyen túl meleg, mert a meleg víz önmagában is szárít, legjobb a testhőmérsékletű, 37 fokos víz.

A túlzásba vitt fürdetés kiszárítja a baba bőrét, a száraz bőr tünetei pedig kellemetlenek, a bőr feszül és viszket, a baba nyűgös lesz.

A száraz bőr védőrétege sérült, ezért könnyebben támadják meg a kórokozók, vírusok, gombák és baktériumok.

Így használd a védőkrémet!

A védőkrém elnevezés találó, mert ezek a paszta állagú krémek úgy fejtik ki hatásukat, hogy védik a bőr természetes védőrétegét az olyan károsító hatásoktól, mint például a pangó víz, a vizelet vagy széklet.

A leginkább védelemre szoruló terület a babapopsi, mert ezt a nap nagy részében a nedves pelenka fedi.

Kimondottan fertőzésnek kitett rész a száj környéke, a nyálzás miatt, főleg, ha a gyerek sokat cumizik, mert a cumi alatt pang a váladék, ha úgy látod, hogy piros, esetleg sebesedik, kend be a bőrét itt is.

Érzékenyek még a hajlatok és más összefekvő bőrfelületek, mint a lábujjak, vagy a nyak áll alatti része, itt a bőrpára és az ebben felszaporodó mikroorganizmusok okoznak gyakran bőrproblémát, a bőr kipirosodik, foltos, esetleg hámlik. Használj itt is védőkrémet.

Válassz okosan a termékek közül!

Kerüld a popsitörlő kendőt, mert a benne található vegyszerek a bőrön ragadnak és irritálják a baba popsiját! Ha otthon vagytok, inkább vízzel mosd le a bőrét! A popsitörlőt csak akkor használd, ha nincs a közelben csap, például utazásnál.

A pelenka anyaga is irritálhat. Ha szépen ápolod a baba popsiját, mégis piros, gondolj arra, hogy a pelenkában található ultramag is irritálhatja. Válassz másik terméket!

Figyelj az összetevőkre, kerüld az allergén anyagokat! A mandula vagy szója tartalmú babaolajok gyakran bőrgyulladást okoznak.

Kerüld a tusfürdőket, babafürdetőket, folyékony szappanokat, mert ezeket szinte lehetetlen maradéktalanul lemosni a bőrről, ott ragadnak, irritálnak. Ha piszkos lett a baba bőre, használj inkább szappant, mert könnyebb leöblíteni.

A ruhák mosásához használj kímélő mosószert. Figyelj oda az alapos öblítésre, és kerüld az erős fertőtlenítőszereket! A ruhában maradt vegyszert az izzadság kimossa, az a bőrre jut és irritálja.

Szakértő: dr. Várszegi Dalma, bőrgyógyász